U narednom periodu rast izvoza i poboljšanje životnog standarda

Bez autora
Dec 16 2012

Ministar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da očekuje rast izvoza i bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2013. godini, što će od 2014. godine dovesti do povećanja zaposlenosti i blagog poboljšanja životnog standarda.U narednoj godini očekuje se povećanje izvoza za više od 2,2 milijarde evra i njegov ukupan obim od 10,8 milijardi evra, a rast BDP veći od dva posto. Rastu izvoza trebalo bi da doprinesu proizvodnja Fiat-a sa 1,6 milijardi evra, i rast proizvodnje u modernizovanoj rafineriji Naftne industrije Srbije (NIS).

U narednom periodu rast izvoza i poboljšanje životnog standardaMinistar finansija i privrede u Vladi Republike Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da očekuje rast izvoza i bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2013. godini, što će od 2014. godine dovesti do povećanja zaposlenosti i blagog poboljšanja životnog standarda.

Dinkić je na skupu “Izazovi ekonomske politike Srbije u 2013” na Ekonomskom fakultetu u Beogradu istakao da u narednoj godini očekuje povećanje izvoza za više od 2,2 milijarde evra i njegov ukupan obim od 10,8 milijardi evra, a rast BDP veći od dva posto.

On je napomenuo da bi rastu izvoza trebalo da doprinesu proizvodnja Fiat-a sa 1,6 milijardi evra, i rast proizvodnje u modernizovanoj rafineriji Naftne industrije Srbije (NIS). Od Naftne industrije Srbije očekuje se i rast izvoza između 600 i 800 miliona evra.

Ministar je naveo da u te projekcije nisu uračunati eventualni početak izvoza “Železare Smederevo” i bolja poljoprivredna sezona, što bi doprinelo još većem rastu izvoza i BDP.

Dinkić je naveo da resorno ministarstvo u okviru antirecesivnih mera ima instrumente za dalje jačanje likvidnosti privrede i povećanje kapitalnih investicija.

Prema njegovim rečima, plan je da se, pored investicija u energetiku i saobraćaj, uloži i u infrastrukturu u poljoprivredi – u sisteme za navodnjavanje i odvodnjavanje.

On je naglasio da je predviđen i završetak restrukturiranja državnih preduzeća u narednih godinu i po dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik